Followers

Wednesday, March 30, 2011

Keboringan tahap dewa......

Bile anda borim...ape2 pon bleh jadi...cam aku...bile aku borim....ape2 pon bleh jadi...segala apa yg ada depan mata akan mengalami transformasi....transformasi besar mahupon yg kecil..hehe...

kat botol minyak wangi pon jadi....
Bile boring ketika berkursus.......
ni la hasilnye...kat blakang ni pon jadi ye.....hehehe
File kursus bengkel amalan profesional...

org tgh bg ceramah kat depan...aku plak duk conteng2...sampai siap sekor burung yg xtau nak panggil burung ape...

Belakang file...hehehe....
Actually entry ni xde arah tujuan...
FULL STOP!

Tuesday, March 29, 2011

NOTHING...

prepare to go back home....
and plan to singgah mcd sat ntuk dinner with ayampenyet....
and plan for tomorrow...

1)cuba siapkan proposal master
2)settlekan ape yang patut...
3)check technical drawing anak2 murid
4)Apply master kat Unimas..check application UPM...masuk website MARA....
5)contact lec. kat unikl ntuk mintak isi referee form....

dats all...daaa!

What am i doing????

Seriously not sure...
clueless..
extremely in laziness...

Sunday, March 27, 2011

HAWA



Hawa,
Andai engkau masih remaja, jadilah anak yang solehah buat kedua ibu bapamu, andai engkau sudah bersuami jadilah isteri yang meringankan beban suamimu, andai engkau masih ibu, didiklah anakmu sehingga dia tidak gentar memperjuangkan ad-din Allah.

Hawa,
Andai engkau belum berkahwin jangan kau risau jodohmu, ingatlah Hawa janji Tuhan kita, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Jangan dimulakan sebuah pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrim kerana aku khuatir dari mata jatuh ke hati, maka lahirnya senyuman maka tercetusnya salam dan sekaligus disusuli dengan pertemuan takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri.

Hawa…
Lelaki yang baik tidak melihat paras rupa, lelaki yang soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannnya, lelaki yang warak tidak menilai wanita melalui keayuannya, kemanjaannya, serta kemampuannya mengoncang iman lelaki. Tetapi lelaki yang baik akan menilai wanita melalui akhlaknya, peribadinya dan yang penting pegangan agamanya.

Lelaki yang baik juga tidak menginginkan pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya kerana dia takut memberi kesempatan kepada syaitan untuk mengodanya. Lelaki yang warak juga tidak mahu bermain cinta kerana dia tahu apa matlamat dalam sebuah pertemuan lelaki dan wanita yakni sebuah perkahwinan.

Oleh itu Hawa,
Jagalah pandanganmu, awasilah auratmu, peliharalah akhlakmu, kuatkan pendirianmu. Andai ditakdirkan tiada cinta daripada Adam untukmu, cukuplah hanya cinta Allah memenuhi dan menyinari kekosongan jiwamu, biarlah hanya cinta daripada kedua ibu bapamu yang memberi hangat kebahagiaan buat dirimu, cukuplah sekadar cinta adik- beradik serta keluarga yang membahagiakan dirimu.

Hawa…..
Cintailah Allah di kala susah dan senang kerana kau akan memperolehi cinta daripada insan yang juga menyintai Allah. Cintailah kedua ibu bapamu kerana kau akan perolehi keredhaan Allah. Cintailah keluargamu kerana kau tak akan jumpa cinta yang bahagia selain dari cinta keluarga.

Janganlah sesekali tangan yang mengoncang dunia juga yang mengoncang iman lelaki.

Friday, March 25, 2011

Captain America: The First Avenger -- Trailer #1

Extremely don't have any idea to post anything....but after thinking a while and as been helped by Youtube....
hehehe..TAADAAAA!!!!!

CAPTAIN AMERICA 's trailer....
enjoyy!



For more info..feel free to check this LINK......
or if you want to know more about Captain America just simply click this LINK given...
hehehe....

Wednesday, March 23, 2011

Muslimah X?????

Tengah2 xde keje kita cari keje....
first mula2 nak stat wat proposal master la konon nye....
end up..ni hasil nye......
hahaha!

KCINGGGG!!!!!!
BEFORE

AFTER
So camne....HIGH FASHION X???
ALA2 Seswai tak ntuk muslimah...hehehe....

p/s: kepada muslimah di luar sana..jgn ambil hati ye....

DESIGN TIME!!!!




Mengisi masa2 senggang....hehe...
DAAA!

Tuesday, March 22, 2011

DOODLES.....

Zendoodle Sampler Zentangle Pattern Styles by Milliande






for more info...visit her HERE

i just can't wait to DOODLESS!!!!
see u then....
heheee...
daaaa!

SEDAPNYA SUARA....


Sedap gilerr suara die...x tipu..
LAYANNNN!!!....

hehe....

Keistimewaan Wanita Menurut Hadis


(xtau copy dari mana.....dah lupa...papepon....layan...sebagai renungan kita bersama)

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.

3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

7. Barangsiapa mempunyai tiga anak
perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.

12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah SAW "Suaminya." " Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela

Monday, March 21, 2011

KANAK2 RIANG...memeriahkan perasmian ASEANTTAC 2011.

3rd ASEAN TRADITIONAL TEXTILES SYMPOSIUM 2011, 21 March 2011-22 March 2011
KUALA TERENGGANU, TERENGGANU,
MALAYSIA

“Celebrating Shared Heritage”
......(Satu Rumpun Satu Warisan)

Venue
Taman Tamadun Islam
(Islamic Civilisation Park)
Pulau Wan Man
Kuala Terengganu
Malaysia
for more info feel free to click this LINK  

KANAK2 RIANG...


JEJAK KASIH

Assalamualaikum sume....
Usually waktu petang begini otak amat tidak aktif untuk mengarang..apatah lagi menyiapkan soalan assignment yang memerlukan pengiraan dan penggunaan otak yang sangat jitu....teringat plak waktu zaman2 kat Uni. dulu....
pernah la ade pengalaman belajar mengira (klas engineering mathematic) diwaktu petang2 ke maghrib than sambg balik ke isya'.....nak wat camne...dah external lecturer yg aja...sah2 la bukan time office hour....

Lagi2 kalau kononnya nak study la...and siapkan assignment time petang2 pas asar especially kalu subject engineering statics ke...thermodynamic ke...strength of materials ke...gamaknye buku tu jadi ubat tidor je la...hehe...tapi tu dulu la...few years back...hehe...actually bukan ni yang aku nak cite....hehe...slalu ke terbabas kan...ape la shareh nie...

Okay..back to the real issue here...based on the title stated up here..."JEJAK KASIH".....

Actually weekend baru ni..aku ditugaskan untuk mengiringi student untuk buat research katanya...nak pegi lawat exhibition katanya....and etc...katanya....hehehe....

so, alang2 turun ke KL..roger la my besties mase kat Uni. dulu....ajak jumpa...even planning very the last minute ok...hehe...even aku tau kawan2 aku sume sibuk bekerja kan...tapi alhamdulillah...dengan izin Allah s.w.t...dapat la jumpa kawan2 aku..YATTY,SAFWAN,AMAR (xde plak gamba ngan safwan)....and dapat kawan baru lagi...kawan kepada kawan AMAR iaitu SHAFIQ...ni je la yg sempat jumpa...huhu...

Bila dah dihitung kira..rupanya dah stahun lebih kami x jumpe..means dah stahun lebih ktorg tidak lagi memegang title sbg pelajar...hehehe....xtau da nak type ape...just enjoy the pics.

duk mengumpat ttg iphone...xdela...derang tgh bincang ttg surface design...besala kan..design engineer katanya...hehehe
Asyik derang duk ngumpat..aku plak duk bermonolog sorg....hehehe
si the hulk ni plak...tgh buntu dan mati kutu duk dengar komunikasi 2 hala yg berkaitan dengan design..design...design....and design....hehe...yer la..sape suruk amik network...hehe
chingg!!!pic bertiga...sah2 la syafiq yg jd cameraman kan..huhu..thanks.
Pic kami berempat...
and last....huhu..sob..sob..sob..miss u guys...sob..sob....

That's all...nnt aku akan update balik ye....
DAAA!!

Wednesday, March 16, 2011

TATACARA MENDIDIK

Tatacara didik anak :

Antara tips untuk dpt anak bijak/genius, ajar anak (atau baby) tidur mengiring ke kanan ~ sebab
jantung (yg terletak sebelah kiri) akan lebih "lapang"/"lega" dan mudah berdegup (perjalanan darah okay)
dan  otak anak akan develop excellently. Bagi anak-anak yang dah azalinya active or hyper-active, kurang
(or jangan) pakaikan baju warna orange ~ sbb warna ini boleh merangsang secara actifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa bersemangat waja & exuberant.
Anak - anak permata negara.

Tatacara didik diri sendiri :

Amalkan apa2 yg baik (juga amalan2 baru) selama 21+ plus hari berturut2 ~ Rasullullah (saw) bersabda,
setiap amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari, continuously, akan menjadi tabiat and kalau tak, ilmu itu
akan mati.Buang segala rasa hasad dengki, dendam & lain2 yg -ve ~ emosi2 ini akan membenarkan otak release excessive adrenaline, cortisone & toxine yang mana boleh membawa kpd bbrp penyakit cepat letih, wajah cepat
nampak tua (tua sebelum waktunya), selalu sakit perut & lain-lain.

Kalau anak-anak permata negara....
Kita plak apa ye.....
Kalau kita plak....
TUNJANG NEGARA...hehe...ok x???

Akar tunjang truss..hamikk....hehe...




DESIGN TIME!!!BATIK...

Actually Kak Long aku yg suroh buat design ni ntuk satu jabatan hospital tempat die keje...nak pakai baju batik yg sedondon katanya....even aku agak busy lately ni tapi demi Kak Longku yang tersayang..aku buat jugak...tapi besa2 je la design die.....sebab mmg xde masa nak buat..serious...tapi aku da pesan kat Kak Long aku..kalu ade pape..just let me know la....hehe..nnt aku refine balik....hehe....

aku nye workstation kat umah..hehe...

xsempat nak kaler...actually kaler ala2 ungu ke pink camtu la...

Aik..same plak yg kat atas tu...

Back view baju batik lelaki...

Front view

sempat kaler yg nie je....
Baju batik lelaki....front & Back view

Ideation

Ideation
 Actually corak diinspirasikan daripada DNA dan beberapa motif lain lagi...
Harap2 la staff tempat keje akak aku suka....
hehehe...

DAAAAA....

Saya Suka......


Saya suka sgt tgk jari-jemari teman wanita saya, cantik betul. Sungguh! Sampai saya takut nak pegang. Bukan takut jari-jemarinya patah, tp tkt nanti jari-jemari kami x boleh saling bantu- membantu di satu hari yang Amat dasyat di hdpn Yang Maha Esa!

Saya suka sangat tengok rambutnya. Cantik betul...Sungguh! Sebab itu saya belikan dia tudung. Bukan sebab cemburu orang lain tengok, bukan! 

Tapi sebab saya mahu rambutnya sentiasa ditutup mcm dlm iklan dot dot dot itu sampai bila-bila...takut nanti dibakar dek api neraka, di suatu hari yang amat dasyat di depan Yang Maha Pencipta!

Saya suka sangat tengok body teman wanita saya..solid btul. Sungguh!Sebab itu saya belikan dia telekung supaya masa dating dengan Kekasih dia Yang Utama, dia jauh lebih cantik dan berseri menghadapNya. Saya pun tumpang dapat pahala....syoknya!

Saya sedih sangat bila tengok teman wanita saya x tido, x makan sebab rindu kat saya. Saya pon macam tu juga. Si dia tanya, "Apa ubatnya bang?" Saya pun bagi dia Al-Quran sbg penenang jiwa....semoga dia cintakanNya lebih dari saya

Saya sedih tengok dia selalu pesan macam-macam...makan, minum, jaga diri, pandu keta elok-elok...nanti awak sakit saya juga yang susah hati.....bla...bla..bla..Tapi bila tengok wayang sama-sama, terlepas Asar dan Magrib begitu saja, dia tak kata apapon.....Aduuuh...berdosanya saya!

SAYA MEMANG SAYANG SANGAT PADA DIA..SAYA MAHU JUMPA DIA, BERSAMA DIA, CINTA SECINTA CINTANYA,,CINTA YANG ABADI DI DUNIA DAN BERKASIH SAYANG DI AKHIRAT, BERDATING DI SYURGA KERANA DI SITULAH TEMPAT YANG KEKAL SELAMA-LAMANYA

DOAKANLAH KAMI SALING INGAT-MENGINGATI, INSAF-MENGINSAFI.

YA ALLAH,
 
AMPUNKANLAH KAMI..SEMOGA KAMI DAPAT KEKAL BERSAMA SELAMA-LAMANYA, DI SYURGA NANTI....AMIN!!

(sekadar perkongsian....)

Saturday, March 12, 2011

Bermonolog...

Mood rite now?
Mengantuk tahap gaban cam lepas telan pil tidor je or minum ubat batok segelen...
xtau camne nak stat keje...sedangkan byk benda yg belom settle even blom stat buat pon....
rase cam nak kemas office tp cam mls nak stat..(boleh camtu...)
meja berserabut tp dibiarkan berserabut....at the end..mental jadi berserabut.....

so,
pelagi...kena plan btol2 nie...rugi je blaja project management dulu kalu benda simple camni pon xleh nak manage, kan?

second so,
stat working!....CERGAS!!!CERGAS!!!CERGAS!!!

cam gamba di bawah nie...CERGAS!!!

Cuba teka aku yang mane???hehe...

Kalu da rase cam penat2 sengal2 badan tu..tros kita beryoga cam gamba kat bawah ni jugak...hehe...

cam yoga master x????hehe...

Hehehe...amacam....da rase ok sket..hehehe....
so,kita sambung bekerja...

DAAAA!!!

Kem Kecemerlangan Pelajar UniSZA

Sambungan daripada entry yg LEPAS....
Entry bergamba sahaja....malas nak mengarang..hehe...

Thursday, March 10, 2011

Chris Medina

So many fans were touched by American Idol contestant Chris Medina‘s inspirational story. He may have left the show, but Medina has released an original song based on his emotional story, “What Are Words.”

Written and produced only a few short days ago by Rodney Jerkins for Medina to perform  and debuted this week. So, even though his Idol days are gone, at least for this season, you can still show your support for Medina and download the song for yourself. We’ve got all the details below…
Medina may be a 26-year-old barista from Illinois, but it wasn’t just his singing talent that captured our hearts. His inspirational story of becoming his fiancĂ©e, Juliana Ramos’, caregiver after she was injured in a car accident only months before their wedding date. Jerkins, hitmaking songwriter-producer Rodney Jerkins was so inspired by Medina that he penned “What Are Words” just for Medina, and the song was recorded earlier this week.

Medina says of his experience: “To go from a mass audition in Milwaukee to the ‘American Idol’ stage in Hollywood and then to record an original song by and for Rodney Jerkins has been an amazing journey not just for me but for Juliana. To be able to work in the studio with someone of his stature was a dream come true.”

Jerkins adds, “When I heard the story of Chris and Juliana, the words and music just flowed. Sometimes a song is more than a song and that’s really true with ‘What Are Words.’”

Medina talked to PopEater Friday about the song, life and his American Idol experience. Go HERE to read the full interview. As for the song, it’s available for your purchasing pleasure on iTunes.




Source : http://search.creativecommons.org/?q=Chris+medina&sourceid=Mozilla-search#

p/s : Me always listen to this  wonderful song over and over again..hehe...

Wednesday, March 9, 2011

Photo Shoot.....captured by ArtQaiser

Usha line....jeng..jeng..jeng....
?????????
cuba teka ape aku pikir....

Those photos was taken by Artkaiser during kem kecemerlangan student Unisza....kat umah berhantu pantai merang...atas bukit kat balai cerap...hehe....PADHAAATTT!

Gelagat Mereka di Bengkel

Belakon je nim..napok je tekun...hehe
Suasana di Bengkel...nampak rajin kan....hehe...rajin ke??????hihi...
hok nim 2 ore sokmo..hehe..saje wat main....sek2 rajin nie....RAJIN OK.hehe
Pelakon terbaik...mmg TERBAIK.
Ececececcecececece....
Khusyuk kan...bagus2x...
Ape yg duk sengeh2 tu hah......
Fina and momok...isnt it....hahaha!dats Tajul...hehe..
Lagi scene yg menunjukkan ketekunan student2 ide2..hehe...
Aik...2 ore ni lagi..hehehhe....

hehehe..ni adalah serba sedikit karenah studentku yg sgt tekun menyiapkan mock up...TEKUN kah???x dinafikan mmg tekun..baik2 sumenye...BAIK kah?mmg baik..so far xde masalah besar yg dihadapi....skang ni derang sedang sibuk nak wat technical drawing....hehe..korg buat baik2 ye...pastu sy check..bagi markah...approve pastu baru leh g bengkel ye....hehehe..GOOD LUCK ye....all the best to u guys....
PADHAATTTTTTT!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...