Followers

Friday, December 30, 2011

SELAMAT PENGANTIN BARU (MAHATHIR & SUE)

Assalamualaikum w.b.t.
Selamat pengantin baru to my brother and S.I.L...actually mereka dah selamat dinikahkan about a month ago (if i'm not mistaken) and the majlis di pihak lelaki was on Saturday 10th dec 2011...baru cik areh nak tempek gamba kat cni kan....alasan yg agak cliche "cik areh busy" hehe...korg layan la beberapa keping gamba yg ditempek kat bawak nie ye...


Thursday, December 29, 2011

HIKMAH BERWUDUK


Assalamualaikum w.b.t readers skalian...sorry sgt2 sebab dah lame x update..sbb cik areh super busy and super malas as usual....tp skang ni rajin sket..so cik areh nak share sket ngan readers sume ttg hikmah berwuduk..ni pon cik areh jumpa kat mane pon cik areh dah lupa...xpe la...hehe..apa2 pon yang baik tu dtg dari Allah s.w.t...dan yg buruk tu dtg dari kelemahan diri cik areh sendiri..selamat membaca...

HIKMAH BERWUDUK.

1.      Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".
Penjelasan nombor 1 : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.


 2.      Ketika membasuh muka, berniatlah kamu
dengan, "Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak,
Janganlah Kau  hitamkan muka ku ini".
Penjelasan nombor 2 : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.


3.      Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".
Penjelasan nombor 3 : Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangan kanan .


 4.      Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini". Penjelasan nombor 4 : Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri .


5.      Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu
dengan,"Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".
Penjelasan nombor 5 : Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.


6.      Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu
dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini"
Penjelasan nombor 6 : Hari-hari mendengar orang mengumpat,
memfitnah dll.


 7.      Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu
dengan."Ya Allah,  permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".
Penjelasan nombor 7 : Ahli syurga melintasi titian dengan
pantas  sekali.


8.      Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu
dengan,"Ya, Allah,  bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat"
Penjelasan nombor 8 : Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.
  
Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmah nya yang tersendiri.

Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa? Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam menghayati Islam?

Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam?

Bersyukurlah dan bertaubat selalu.
Sama2 la kita berkongsi. Ikhlas kerana Allah.

Wasallam.

Wednesday, December 7, 2011

Kenali dan Ketahuilah Biodata RASULULLAH SAW.

Pepatah melayu ada mengatakan "Tak Kenal, Maka Tak Cinta". Demikianlah sikap kita terhadap Rasulullah SAW. Seseorang itu tidak akan menyambut kelahiran Rasulullah SAW jika tiada perasaan cinta terhadap baginda. Malahan sesetengahnya lansung tidak mempedulikan Rasulullah SAW, seolah-olah tiada apa2 keistimewaan dengan kelahiran dan pengutusannya. Menyedihkan lagi, sebahagian daripada umat islam lebih mengingati kelahiran paderi "st.valentino' daripada mengingati Rasulullah SAW, lebih mengingati biodata para artis daripada biodata Rasulullah SAW.

Beginikah kecintaan kita kepada seorang kekasih dan utusan Allah SWT??
Justeru itu kita harus berasa bertanggungjawab untuk memaparkan biodata dan kronologi hidup Baginda SAW untuk tatapan dan ingatan kita bersama agar kita lebih mencintai kehidupan dan perjuangan Rasulullah SAW.

Disini cik areh akan sharekan biodata Rasulullah SAW ok..setakat yang cik areh tahu lah..ni pon hasil daripada edaran yang cik areh ambik kat masjid...hehe...xpe..sama2 kita berkongsi ape yg kita dapat untuk kebaikan semua org. Benda yg baik harus disebarkan....

Nama Rasulullah SAW: Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
Tarikh Lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi (dikenali sebagai Tahun    Gajah; bersempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang Kota Kaabah)

Tempat Lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)

Ibu susu pertama :Thuwaibah ( Hamba perempuan Abu Lahab)
Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

BERSAMBUNG.

Tuesday, November 29, 2011

TOLONG!!!2x....TOLONG CIK AREH....

Assalamualaikum sume....
Cik Areh ade masuk satu contest nie..
*PORTRAITURE CONTEST* anjuran  JK photography

BERMULA DARI : 27 NOVEMBER - 31 DECEMBER 2011


PHOTO PORTRAIT CONTEST adalah satu pertandingan fotografi yang menggabungkan fotografi dengan elemen kreativiti anda dalam editing, mesej dan sebagainya.


Cik Areh memerlukan pertolongan anda semua untuk meng CLICK butang LIKE kat gamba di link bawah nie.. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=280011055373519&set=a.279601725414452.63071.193257700715522&type=1&theater

tolong ye..ramai2 pakat click deh...hehe...cik areh berharap sangat.... ni la gambar yang cik areh anta untuk contest nie..hehe...



Ok la..harap2 boleh menang..JANGAN LUPA KLIK LIKE KAT GAMBA TU YE....THANKS!!!

Monday, November 28, 2011

SELAMAT BERTUNANG (Rossa Emilia & Helmi)

Assalamualaikum sahabat sume...
Actually it is just a quick update from cik areh to u guys...sbb tetiba je rase rajin nak update and before sifat kerajinan ni hilang dengan kedatangan sifat malas better cik areh update cepat2 kan..hehe...

so, last saturday 26th cik areh telah diminta oleh kawan baik cik areh ntuk shoot gamba dia tunang...and mmg rezeki dia aritu cik areh mmg free and xde job lain...cume ade beberapa kenduri je nak kene attend...kawan cik areh ni name dia Ros Emillia..tapi cik areh panggil dia Rossa Emillia...die tunang ngan org Kedah..huhu, k la korang layan la gamba die neh..




BTW..mintak tolong klik LIKE kat gamba kat link nie...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=280011055373519&set=a.279601725414452.63071.193257700715522&type=1&theater


cik areh ade join satu pertandingan photoghraphy kat satu group kat FB nie...so kalu korg free2 and nak bantu cik areh untuk menang..sudi2 la ye klik link tu ye....


THANKS!

Thursday, November 24, 2011

SELAMAT PENGANTIN BARU (NURLINA & AMAR)








Cik Areh rase malam ni malas plak nak ulas panjang2 ye..just want to make it short...pengantin merupakan kakak & abang ipar kepada best friend cik areh...the Majlis was on thursday 20th di Tanjung Sabtu and the outdoor session was in Pulau Sekati..eh...x sampai Pulau pon..atas jambatan je...hehe...

Anyway, tahniah sekali lagi cik areh ucapkan kepada newlyweds.
Sorry ye readers sume sebab cik areh x edit lagi gamba2 nie...huhu...
(bila tengok gamba kawen and ambik gamba org kawen tetiba perasaan ingin kawen tu dtg membuak2)

Tuesday, November 22, 2011

SELAMAT PENGANTIN BARU (MAIDA & NAZRIL)

Selamat Pengantin Baru buat kawan cik areh...Maida dan hubby Nazril....Majlis berlansung pada 19 November 2011 hari Jumaat...pagi2 ktorg dah pegi umah Maida....Maida tu kawan skolah Menengah cik areh...skang die keje sebagai seorang pendidik di sebuah sekolah around Sandakan kalu x silap...ktorg suka panggil dia pengetua...sbb die mmg ade ciri2 ntuk jadi seorang pengetua satu hari nanti...while husband die plak seorang tentera...hehe...kene kan..pengetua & tentera...hehe...
So for her big day tu...die dah hired cik areh and kawan cik areh yakni Hanafiah ntuk shoot gamba wedding die..alhamdulillah...segalanya berjalan dengan lancar...naseb baik la x hujan mase wat outdoor....hihi..korg layan gamba yg x seberapa nie ye...

actually gamba ni cik areh just edit sket2 je...pakai picasa je pon...ntuk officialnye kawan cik areh yg edit nnt...







Tahniah skali lagi cik areh ucapkan kepada Maida & Nazril....semoga korg hidup aman bahagia kekal hingga akhir hayat.

Monday, November 21, 2011

AKU YANG KEHILANGAN.

Tanggal 20 November lewat jam 6...terjadinya satu peristiwa yang amat menyayat hati cik areh...kesayuan jelas terasa pabila mengenangkan peristiwa itu...peristiwa yang tidak pernah cik areh jangka akan terjadi pada cik areh..huhu...tapi apakan daya..ketentuan tuhan yang maha esa...tidak akan dapat kita atasi...sudah tertulis ia bukan rezeki cik areh...bila2 masa sahaja DIA boleh menarik balik apa yang telah DIA kurniakan kepada kita...ada hikmah disebalik tiap-tiap yang berlaku....

huhu...rase cam novelis la plak..padahal bakat menulis xde lansung..guna bahasa pasar je la...hehe...korang nak tau x apa dia???hehe...



Actually kesahnye gini.....
Weekend baru nie yakni pada tanggal 20.11.12 tuh...cik areh ade job ambik gamba org kawen...so mmg super busy la...ade 2 job..on friday and saturday...sgt berkejar2 kejaran..stat pagi sampai maghrib...extremely exhausted..but demi tugas and nak dptkan hasil yg terbaik kena la usaha keras kan?hehe...nanti cik areh upload gamba k...

So, we back straight to the main topic as i put as a title up here...hehe..."AKU YANG KEHILANGAN"...
actually cik areh kehilangan handset kesayangan cik areh....huhu...terasa kesedihan....handset tu amat berjasa...byk gamba2 dalam tuh....hilang pon sebab kecuaian cik areh gak...terlalu khusyuk dalam nak mensnapping gamba orang....fyi,gamba kat atas tu tepat jam 6.50pm....tgh duk khusyuk tu..tunduk punya tunduk punya tunduk...tetiba cik areh terdengar...

PEDEPAQQQ(bunyi benda jatuh atas kayu dengan kasar).........KHELLLUUUQQQQQ(bunyi benda jatuh dalam air dengan gemalai)....trus mata cik areh pandang kiri and bawah...dan tangan meraba2 poket sluar belah kiri....cik areh terkesima...tetiba dunia terasa gelap....bunyi cengkerik.....dalam 10 saat.....

dalam hati..."nset akuuuuuuuu!!!!!"....
tp nak wat camne....dah jatuh dalam sungai tuh...kalu tepi sungai xpe la jgak..boleh cik areh redah je...ni cam dalam je..takut la cik areh...dah la x reti berenang.....hehe....xpe la kan...xde rezeki...skang ni rase janggal je rase...xde handset dalam poket...rase cam x pakai sluar dalam je...hahaha!!!

nset murah je pon...tu pon nak emo2....huhu....
Dah la...just forget it..beli je nset baru...pasni nak pakai nset cikai2 je..yg penting gamba cantik...ade wifi...thats all...daaa..

Sunday, November 20, 2011

SUKAN SEA 26 - PENCAK SILAT DICEMARI

THE WORST SEA GAMES EVER!!!SUKAN SEA 26 PALEMBANG JAKARTA 2011
Tiap2 ari cik areh tgk perkembangan atlet Malaysia...tp bila compare ngan pengancuran sukan sea yg lepas2 yg ni paling azab kot..venue yg ntah pape..x meriah...dengan mutu pengadilan yg berat sebelah terutamanya sukan2 subjective....xlupa juga sikap2 segelintir warga indonesia yg tidak menghormati kontinjen negara lain... xde semangat kesukanan...contoh...tgk video kat bawah ni..ni yg cik areh tgk kat youtube....
byk lagi la cerita2 lain...student cik areh ade cite..kawan2 die yg mewakili Malaysia ke Sukan Sea..semasa disana derang dikutuk di maki penduduk sana....ntah pape2 la..mentaliti rendah 3 suku...

papepon..korg lanyan la video kat bawah nie...

AKSI TERBANG TENDANGAN TERULUNG DARI PENYOKONG TUAN RUMAH(KOT)...



MAIN KEJAR2 AND GIGIT2 MANJA DALAM GELANGGANG



The worst SEA GAMES ever!mmg BIAS sgt Indonesia nie...nak menang sgt hambikkk!

Monday, November 14, 2011

Sesi Kenakan Orang....

Assalamualaikum....
Makin lame makin malas plak nak update blog cik areh nie...tp kalu blogwalking kat blog org tu WAJIB..sebab tu mmg rutin harian cik areh..nak2 lagi kalu blog tu mmg cik areh tertunggu2 entry baru..mmg blog yang wajib singgah..cam2 ade...blog politik..blog masakan...blog arts and craft...blog gadget n technology and etc...byk sgt...sbb tu sampai xde masa nak update blog sendiri..hahaha....

Tapi baru ni sempat gak cik areh kenekan kazen cik areh....hehe...sbb mmg haritu super boring...xde mood sgt nak wat keje...so cik areh ambik mase nak chill diri sendiri dengan godek2 ape yg ade...tetiba cik areh jumpa gamba mangsa nie.....hehe...

Name budak nie AJWAD...5 year old

After Make over...berkonsepkan watak daripada filem AVATAR..haha..

yang ni plak lupa plak dari Filem ape...tetiba dok mari starang...hehe...
Hopefully ayohde and cikde cik areh dok bace blog cik areh ni...kalu dok kene kherkoq pale sapa bicuk..hahaha....daa...have a nice day all....hehe

Tuesday, October 25, 2011

WOW!its almost a month!

Assalamualaikum all....hehe...perghh...bila dihitung kira rupa2 nya dah sebulan cik areh x update blog...gile lame kan?hehe...tp actually mmg lately ni especially time stat budak2 masuk bengkel wat project...budak2 exam...and after exam sgt2 super busy and now agak aman siket..aman daripada gangguan dari anasir2 luar yg diibaratkan seperti parasit2 yg memerlukan perhatian daripada cik areh (yes..cik areh melalut)...hehe...markah sume dah settle...slamat masuk dalam system..mesti budak2 x sabar nak tau markah derang kan?yer la...semester satu kot...sume excited and takut2 chuak tunggu result kuar kan...?hehe...

Sepanjang cik areh mengaja budak2 semester 1 ni....mcm2 ragam pelajar cik areh dapat tgk..hehe...ade yg excited nak belajar...over excited pon ade..yang malas pon ade gak....ade yg malu2 kucing...ade yg perangai cam budak skolah...macam2 la....tp sepanjang 1 semester ni..cik areh mmg dapat lihat perubahan derang...ade yg mula2 tangan kaku keras cam kayu....tp at the end da bleh melukis...ade yg mase mula2 senyap tupah....macam ade mas dalam mulut...tp lame kelemaan dah berani bersuara...

Tapi kan..perasaan takut pon ade...cik areh takut student x dpt memahami ape yg cik areh ajar...slalu je terdetik terfikir..."derang paham ke nie..muka cam blur2 ayam je....","xde respon pon..aku cakap ngan tunggul ke....", kadang2 kalu cik areh nak bg project...mesti terpikir..."mampu ke derang buat nie...???mampu ke derang siapkan on time???do they??i was always questioned myself....TAPI!!!hehe...cik areh sentiasa positif...i trust them...

I gave them chance...sebab derang baru semester 1 kan...so i do gave them time to be familiar with design environment..let them find the mood and soul..at the same time i keep on monitoring them till final assessment...hehe...nak tgk x gambar mase cik areh tgh mengaja???hehe..kadang2 cik areh lagi giler dari student...kadang2 confused yg mane student yg mane lecturer..hahahaa!

INI BUKA CIK AREH...SEKIAN.

korang buat2 faham je kan?kan?....

afiq: cik areh...tambah air!

sape sesat tu?????huhu...

gamba ni xleh blah...hahahhaa!!afiq..gile lentik kaki awak...hahahah!

hahahaha!gamba last nie..ade 2 kerusi...ergonomically...both are fail...tp naseb baik pemberat die bukan ergonomic....hehe..kerusi yg pertama...tinggi. Sampai org yg bertopeng tu perlu jengket..so x ergonomic la ntuk org2 yg katik dan rendang seperti org bertopeng diatas...dan kerusi yg kedua..rendah sgt..kalu org yg bertopeng tu duduk situ okeh...selesa sket..tp kalu ntuk org tinggi dan loncong seperti diatas...hehe...hihi...HAHAHHAHAHA!!!jadi la seperti diatas...haha..posing x hengat..hahaha...tang kaki yg x tahan tuh..hahaha!

haha...kay2..xnak gelak dah...hehe...nway final project budak2 sem 1 ni..ok la...cukup sifat la...tp byk agi kene improve tau...nanti cik areh akan cite dengan lebih detail lagi ttg projects derang sepanjang sem 1 ni okeh..hehe...daa...

see u guys then very soon..chaw!

Saturday, September 24, 2011

Rase nak meroyan kepenatan...

Assalamualaikum kepada pembaca blog cik areh yg dah agak suam2 kuku nie...makin lama makin malas plak cik areh nak update...tp cik areh x penah lupa nak blogwalking kat blog2 blogger yg lain occay...mane tau kot2 blog yg cik areh slalu bukak adalah blog anda sume nie..hehe...

arini ari sabtu bersamaan 24 september 2011...actually pada ari ni cik areh ade wat open house special untuk kawan2 cik areh dan juga student2 yg cik areh penah ajar di UniSZA...saje2 la nak ajak student2 dtg beraya nak meraikan mereka2 nie....sambutan sangat2 la meriah....alhamdulillah..takut plak derang x dtg...hehehe...tapi bila dtg hambik kaw...timing sgt best..mesti la time lunch kan...hahaha!

ntuk majlis nie cik areh kerah segala tenaga dari makcik2 cik areh yg sgt sporting dan bersungguh2 dalam menyiapkan juadah..ade yg buat kek...tapai..sate..ketupat n etc....tapi yg paling cik areh terharu mestilah kesungguhan ibu cik areh sendiri dalam menyediakan juadah utama iaitu nasi dagang n nasi boly(camne nak eja nie)..hehe...

cik areh sendiri pon tdo kol 3pgi tau duk bakar sate...tup2 sate habis dulu sampai ade yg x dpt rase..sorry k...huhu...penat mmg penat, tapi cik areh tersangat la happy....hehe..ni pon badan sengal2 dah nie....ni pon sume duk terbongkang kepenatan...huhu...gamba nanti2 la ye cik areh upload....

anyway..cik areh just nak ucapkan jutaan terima kasih yg tidak terhingga kepada kedua ibu bapa cik areh yg berusaha ntuk merealisasikan majlis rumah terbuka ini...i love u both so much...not to forget my sibling...makciks...sepupus n whoever la yg membantu secara langsung dan tidak langsung...dan juga kepada tetamu yg hadir...i hope u guys enjoy the foods and enjoy eating...segala kekurangan cik areh mintak maaf k...
last but not least...

SELAMAT HARI RAYA
salam dihulur maaf dipinta...

Wednesday, September 14, 2011

Hollaaaa fellas!my suam2 kuku blog will be updated very2 soon...i am sooo sorry guys...soo many things to be done...but till now its UNDONE...huhu...fullstop!nak pengsannn!


GILA X?

Tuesday, September 6, 2011

Pictureless Tuesday

Assalamualaikum...dan salam lebaran buat semua readers blog cik areh yg hidup segan mati x mau nie...maaf zahir dan batin cik areh mohon dari anda semua...rupa2nya dah terlalu lame blog cik areh tidak diupdate...nak kate busy xdela busy sgt pon...nak kate xde crita..actually crita mmg byk..tp tu la...malas nak menaip...hehe

Tapi hari2 cik areh akan blog walking..masuk blog2 yg mmg cik areh follow...so skang ni mmg musim blogger bercerita ttg suasana raya masing2 la...update ttg baju raya masing2..kuih raya...dan segalanya la yg berkaitan dengan raya...cik areh pon byk gak nak cite..cume tunggu mase je la...skang ni xde mood lagi nak update entry baru..tgh tunggu material..hehe...

ok la...cik areh nak out dulu la...ade hal sket...mgg nie agak bosan sbb student2 tgh cuti lagi....budak degree je baru daftar smalam....hehe...k la...got to go now...see u then very soon..daaa...

Wednesday, August 17, 2011

GELAGAT IDEANS PART 1

Assalamualaikum...rase cam cepat sgt masa berlalu...rase cam baru mgg lepas berkenalan ngan budak2 nie...bagi briefing ttg subject yg akan derang pelajari ni which is the fundamental of design...so semeter ni cik areh ditugaskan untuk mengajar subject fundmental of design...baru nak bgtau kat sini kan...sedangkan ni da nak masuk minggu yg ke-10 kulian dah..hahaha!

Tapi seriously,mmg berlalu sgt cepat..harap2 budak2 ni cepat belajar dan dapat menerima apa yg cik areh ajar...hopefully derang dapat apply dengan sebaik mungkin...untuk projects yg akan datang agak sedikit mencabar..sebab silibus pengajaran telah sampai ke fasa2 akhir...

Tentang pelajar2 cik areh nie...ade yg cepat belajar...ade yg lambat....ade yg rajin...ada yg malas...ade yg ringat mulut dan ade jugak yg berat mulut (camne nak jadi designer nie)...maybe derang ade yg still malu2 kuching nie..sbb tu berat mulut...tp cik areh prasan ramai lagi la yg xdpt adapt ngan Uni. style nie...still ikut life mase skolah dulu nie..hehe...tak ape..perjalanan korang masih lagi jauh..even cik areh sendiri pon blom sampai lagi ke destinasi yg nak ditujui...dan actually kita mmg tidak akan sampai...sampai bile2...sebab perjalanan kita dalam menimba ilmu ini tidak akan ada titik penghujung....

So...kat bawah nie ade..beberapa keping gamba yg nak dikongsikan dengan pembaca dan jugak pelajar cik areh sendiri...hehe...









So itulah antara cebisan kisah2 mereka sepanjang menjadi pelajar cik areh...cik areh harap mereka sume ni sentiasa berkobar2 dalam menuntut ilmu....so guys..klas ade lagi 4 minggu(kalu x silap) please give the best for every project/assignment given...kalu cik areh x puas ati.....

hehehe....
SIAP LA KORANGG!!hahaha!

Sunday, August 14, 2011

I AM SOOO SORRY....

Assalamualaikum...cik areh tau..dah lame cik areh x update blog cik areh nie..sbb cik areh sgt super busy...(byk nye cik areh..perlu ke?)
sorry ye kawan2 skalian...mase,modal,tenaga tidak mengizinkan cik areh untuk update dengan kerap kerana...(tidak lebih 20 patah perkataan..)hehe...xde la gurau je...

tp seriously...mmg xde masa...huhu...design cik areh x siap agi...research untuk projek yg cik areh nak bg kat student pon x settle lagi...n byk lagi la...x tercapai dek akalmu kalu cik areh pikir....

even masa actually cukup untuk cik areh siapkan n buat segala kerja..tetapi apakan daya..cik areh nye time management lately ni mmg fail...huhu....so ok la..nak smbg wat design sampai siap..sbb nak submit pg esok...hopefully accepted la esok nie...xnak bukak2 da solid work ni ntuk sminggu..nak muntah dah....DAAA!

Friday, August 12, 2011

KELEBIHAN SEMBAHYANG SUNAT TASBIH

Berdasarkan hadis rasullulah saw yang diriwayatkan oleh Abu Daud dari Ibnu Abbas ra sembahyang sunat tasbih ini dapat menghapuskan sepuluh macam dosa bertepatan dengan tempat membaca tasbih disetiap rakaat sembahyang tasbih ini :

1. Dosa yang awal
2. Dosa yang akhir
3. Dosa yang lama
4. Dosa yang baru
5. Dosa yang tidak sengaja
6. Dosa yang sengaja
7. Dosa yang kecil
8. Dosa yang besar
9. Dosa yang tersembunyi
10. Dosa yang terang-terangan

Thursday, August 11, 2011

List of "things to do" for this weekend...

1) Modify design KIOSK then kene come out ngan technical drawing and exploded view...jgn lupa ntuk propose material ape nak kene pakai...

2) Nak kene kemas rumah..sbb sabtu ni ade majlis bukak pose kat umah..insyaallah....dengar2  sampai nak sembelih lembu sekor..mesti besar majlis nie...(actually malam ni da stat nak kemas,cik areh kene cuci lantai kat luar umah....huhu)

3) Nak kemas bilik esok pagi...

ape lagi ek..cam byk je lagi..tp malas nak bgtau sume...hehe...owh...nak kene cari bahan untuk menyiapkan proposal master yg baru....ok...tu je kot..daaa...sbb org dah memanggil2...peace!
owh....orang bang doh nie..cik areh nok tubik lu nok g mejid nok solat traweh...jom ramai2 jom...jgn lepaskan peluang stahun sekali nie ok.....daa...

ASSALAMUALAIKUM.....

Monday, August 8, 2011

UNTUK RENUNGAN KITA BERSAMA - BACA SAMPAI HABIS

(Sebelum baca ikat Jantung anda kemas2)
✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar)
yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat
yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan
akhirnya nyawanya sendiri.
✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah
kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan
keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan
kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup,
tidak mati.
✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup
sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi
putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit
atau bulat seperti bumi.
✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang
berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang
kembang membesar dari biji benih.
✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka
tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang
tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.
✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau
manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka
menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang
amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan
lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib
mereka.
✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya,
lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat
dahsyat.
✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah
malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat
saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.
✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga
dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama
berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya
seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka
rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan.
Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan
mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.
✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang
mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan
mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak
akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu
bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih
putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang
mengalir dari syurga.
✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang
mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:
ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata
"Aku takut pada Allah".
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya
kerana takutkan Allah.
✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak
tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara
"pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi.
Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha
mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan
dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s.,
Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab
seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa
antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.
✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu
diperkenankan doa baginda.
✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati
semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit,
turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar
(besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang
amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.
✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang
mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar
dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik
yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang
menghijab cahayanya yang sangat kuat.
✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4
orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama
cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak
dihadapan istana.
✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan
amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah
Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga
mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat
Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.
✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang
kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada
tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.
✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang
pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan
adalah perkara pertumpahan darah.
✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan
mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan
kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.
✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan.
Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun
yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.
✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk
menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.
✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh
amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.
✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki
akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh
Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.
✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk
menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh
makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.
✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :
ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan
hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)
✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk
memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap
seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.
✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi
jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang
dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah
tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan
dan dimudahkan menyeberanginya.
✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000
tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang
melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan
berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa
menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.
✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang
lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya
melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.
Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al-
Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.
☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini
kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah
pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam
itu, hanya 3 perkara yang aitu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lainkan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain

I WANNA MARRY YOU....NO!!!!

I just wanna share this video with you guys...bcoz after u see this..it will make u feel happy or even happier..both of them are really cute and the gurl sangat funny...and dah ade ciri2 seorang yg queen control...i got this video from FB and trus download utk simpanan..hehehe...keep watching this over and over again...thrust me...sgt2 super funny..haha!

LAYAN!!
video

Sunday, July 31, 2011

SALAM RAMADAN BUAT SEMUA...MARILAH KITA SAMA-SAMA TINGKATKAN AMALAN KITA DI BULAN YANG MULIA INI DAN SENTIASA ISTIQAMAH DALAM MELAKUKANNYA..

Friday, July 29, 2011

INI SUME ANGKARA AYAM PENYEK...

alkesahnya...cik areh p umah ayampenyek nak ajak teman g opis...ade ke patut die hasut main game kat blog die di SINI sampai berjam2....papepon...cik areh dapat highest score so far ntuk cabaran ingatan...sgt mencabar minda game nie..hehe...x caye?????nak bukti????
DIPERSILAKAN....

hehe....so korg nak main x???jom main game kat SINI.

Sunday, July 24, 2011

Assalamualaikum and a very good evening to all visitors...lame kan cik areh x mengupdatekan diri and entry kat blog cik areh yg bosan nie...bcoz of that..i apologize...hehe..well now. i'm here but still dont even hav at least a "modal" to share...huhu...actually ade je cite2 best sepanjang berminggu2 cik areh x update nie...cume kekangan masa and NAK TAK NAK je....but still TIME do jealous with us right...cepat gila mase berlalu...

?
?
?
?
SEE...cik areh actually mmg x berbakat la dalam bidang penulisan nie..hehe..even RIGHT NOW..i got a few things to write(actually to TYPE) on...but my hand wont move or type anything bcoz my mind doesnt said so...sgt demm! kan...so alkesahnya..im stucked!..hehe...kalu gnie gamaknye..korg layan je la gamba bawah nie ye....



Ceritanye begini....
kasut kat atas ni actually fully white tau dan hampir2 je nak kena buang..sbb tapak die dah nak tercabut...dah agak lame terperap kat opis...last semester...(giler ah...da jadi sejarah baru nak cite..)..during dinner faculty yg bertemakan MALAM BUNGA2...cik areh xde baju bunga2 ntuk dipakai..so sebab xnak lari tema malam tu cik areh cuba jugak cari idea ntuk memakai something yg seswai ngan tema...so tringatla kasut putih bawah meja tu truss ade idea...

cik areh mintak gam 3 seconds ngan student sket...and gamkan ape yg patut dulu...then bila da betol2 kering bermula la sesi contengan..yg mengambil masa selama stengah jam..and hasilnye seperti diatas..hehe....
So..thats all....cik areh nak log out dulu..sebab skang ni ujan lebat..guruh berdentam dentum....hehe...daaa.....

Friday, July 8, 2011

TIBA-TIBA HARI RAYA by IDE part 1 choir group.

video
LAYANNNN!!!!
(nanti cik areh cite pesal wujudnye video nie...hehe...peponn..korg mmg sporting!)

Thursday, July 7, 2011

DAMN...it's DISGUSTING!!

Kalu u guys x sanggup nak tgk JANGAN tengok ye...
hehe!but me..just cant stop laughing..hahaha!

kalu sanggup tengok...KLIK ni...http://www.youtube.com/watch?v=XpQQpIOCp_A&feature=related 

HAHAHAHA!

Sunday, July 3, 2011

OUR UNIKL PRECIOUS MOMENT

Tgh2 cik areh counting  seconds to sleep..kepala actually dah ready sedap je landing atas bantal...but still tangan ni active lagi duk xplore xternal hard disk..duk tgk2 gamba2 lame mase study dulu...gamba2 photoshoot mase jadi model terkenal dulu(buweekkk!!)haha..videos etc..huhu...suddenly cik areh jumpa 2 videos nie...dalam sub folder kepada sub folder kepada sub folder lagi satu nie...haha!sbb tu lame x tgk sebab duk tersimpan tersorok sket....cik areh tergelak sorang dalam bilik tengok karenah kawan2 cik areh mase study dulu....lawak plak rase...korang layan ye..hehe..

video
video

lawak kan...hahaha!skang ni derang sume ni dah bekerjaya...mostly engineer la kan...sbb da mmg ktorg amik course engineering kot...ade gak jadi cikgu...businessman...business woman...ade continue master and etc...ada yg da kawen...huhu

so kawan2..sesungguhnye...i miss u guys sooo badly...huhu...nanti2 kt wat reunion yer...huhu..terasa emo plak malam2 buta nie..ok la...daaa....

Saturday, July 2, 2011

WE behind the scene

"We" merujuk kepada cik areh dan kawans during photo shooting...entry bergamba sahaja kerana ingin menjimatkan penggunaan otak cik areh dalam memikirkan penggunaan struktur ayat yang betul...sebab cik areh memang lemah bab2 bahasa nie...so korg better layan je gamba2 kat bawah neh okeh...hehe..







This entry featuring my bff HANAFIAH and pengantin yg x bape nak baru....Fiza & Nuar..hehe...
daa...

-TAMMAT-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...